8 mrt. 2013

Boeken kort maart 2013

The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-ups of Alabama + Massis the Musical | Johan Heldenbergh | 2012, Bebuquin | €12,95

De vierde film van regisseur Felix van Groeningen is gebaseerd op het gelijknamig toneelstuk van Johan Heldenberg (in samenwerking met Mieke Dobbel). Op het podium namen beide auteurs ook de hoofdrollen voor hun rekening, maar in de film wordt de rol van de moeder zonder kind, de zelfgedoopte Alabama, vertolkt door Veerle Baetens. Heldenbergh, die vaak in de films van Van Groeningen speelt, schreef een energetisch en ontroerend stuk over een echtpaar dat het verlies van hun kind niet te boven komt. Geïnspireerd door de recente vermenging van religie en politiek in Amerika luisterde hij de voorstelling op met typisch Amerikaanse muziek: bluegrass — waarvan de teksten integraal verwerkt zijn. Zowel film als stuk trokken volle zalen en tonen, wederom, het zelfverzekerd cultureel vermogen van de Vlamingen. Het boek bevat tevens Massis the Musical: een geëngageerde monoloog, nog niet verfilmd. Maar wellicht levert de succesvolle samenwerking tussen van Groeningen en Heldenbergh binnenkort ook een filmversie daarvan.

Do the Movies Have a Future? | David Denby | 2012, Simon & Schuster | €21,95

David Denby, filmcriticus van The New Yorker, is een beetje een zeur, zou je kunnen zeggen. Zuur, zelfs. Denby heeft het namelijk vaak over de teloorgang van zijn geliefde medium: hij vindt dat Amerikaanse cinema bijna volledig is uitgehold door zakelijke belangen, wat hij noemt: 'conglomerate aesthetics'. Anders gezegd: een overheersende filmtaal die zijn publiek enkel sensorisch wil prikkelen, visuele trucjes en hapklare clichés voorschotelt, geen emotionele betrokkenheid schept en alleen maar bezig is een product te verkopen. In Do the Movies Have a Future zijn de scherpe, soms verwrongen essays en recensies uit The New Yorker samengebracht, aangevuld en van een bredere context voorzien. Die context krijgt de vorm van trends die Denby constateert en zorgt voor rake en inzichtelijke essays over de staat van Hollywood. Fel en uitgesproken, maar ook hoopgevend en zelfbewust. Een aanrader voor wie het narratief en ouderwets vermaak mist, maar ondanks dat wel in de toekomst van film gelooft.

Hollywood Sketchbook A Century of Costume Illustration | Deborah Nadoolman Landis | 2012, Harper Design | €68,99

Prachtig uitgegeven salontafelboek dat een grote groep gerenommeerde kostuumontwerpers samenbrengt. 100 jaar cinema is evenwichtig vertegenwoordigd door bijna 60 ontwerpers: met portfolio's en schetsen, van The Wizard of Oz (1939) tot Van Helsing (2004).
 
Samenstelling Jasper de Bruin | International Theatre & Film Books

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in de Filmkrant

Geen opmerkingen: