11 okt. 2013

Boeken kort oktober 2013
My Lunches with Orson - Conversations between Henry Jaglom and Orson Welles | Peter Biskind (red.) | 2013, Metropolitan Books | €24,99

Orson Welles was aan het eind van zijn carrière, rond de tijd van de interviews in dit boek, enigszins gefrustreerd, vol kommer over zijn grote financiële problemen en de filmprojecten die hij niet meer van de grond kreeg. Zijn meest dierbare project, de film The Other Side of the Wind, over een uitgerangeerde regisseur die een ambitieuze film probeert te financieren, was niet te voltooien door een complexe deal met de Sjah van Iran. Zoals altijd liepen feit en fictie door, over en onder elkaar langs bij de grote verhalenverteller. In dit boek, onder redactie van Peter Biskind, maken we een Orson Welles mee, twee jaar voor zijn dood, bij een wekelijkse lunch met zijn vriend Henry Jaglom. Het lijken intieme en openhartige gesprekken, maar de fabel is nooit ver weg. Is dit Orson Welles die Orson Welles speelt, of toch niet? We zullen het nooit zeker weten. Gelukkig maar.

The Film Handbook | Mark de Valk | 2013, Routledge | €29,99

De meeste boeken over het maken van films gaan vooral over praktische dingen; wat je wel moet doen, wat je niet moet vergeten, wie wat doet en zo meer. Met The Film Handbook probeert filmmaker en lector Mark de Valk het anders; vanuit de kritische, theoretische kant en de huidige praktijk. Anders gezegd: vanuit het bestuderen van auteurfilms en de huidige staat van digitale filmproductie. Dit is niet vreemd als je bedenkt dat De Valk vooral lezingen geeft over de (traditionele) werkprocessen en 'guerilla' manieren van filmproductie. Een helder en diepgaand boek met een mooie boodschap: kritische analyse is het beste middel voor de student, want zo leert die een autonome visie ontwikkelen.

FilmCraft: Production Design | Fionnuala Halligan | 2013, Focal Press | €26,99

Voor liefhebbers van de boekenserie Screen Craft uit de jaren '90 (inmiddels niet meer verkrijgbaar) is er eindelijk weer een waardige opvolger: FilmCraft, ook van uitgever Focal Press en ook rijk geïllustreerd met foto's. Het concept is exact hetzelfde als voorheen: aan de hand van interviews met gerenommeerde vakmensen worden tipjes van de sluier gelicht over werkwijze en aanpak van ieders specialiteit. Production Design is een aanrader uit de serie; met meester-vormgevers Dante Ferretti, Jack Fisk en Dean Tavoularis — de laatstgenoemde vertelt uitvoerig over zijn samenwerking met Francis Ford Coppola.

Samenstelling Jasper de Bruin | International Theatre & Film Books

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in de Filmkrant

Geen opmerkingen: