14 sep. 2013

Boeken kort september 2013


 

Alfred Hitchcock's Moviemaking Master Class | Tony Lee Moral | 2013, Michael Wiese Productions | €22,99

Er zijn veel mythes over de 'Master of Suspense', zoals het een groot kunstenaar toekomt. De meest hardnekkige is natuurlijk het verhaal dat Hitchcock een film al af had voordat hij de set opliep; hij moest het alleen nog even filmen — alles was uitgedacht en gestoryboard. Iedere filmmaker weet dat dit een prachtige leugen is, maar er schuilt een onvermijdelijke waarheid in: film is een visueel medium, dus hoe beter je (visuele) voorbereiding is, hoe meer aandacht je op de set kan hebben voor de mensen (je acteurs, je crew) en het toeval. Alhoewel schrijver Moral deze mythe (en andere) niet helemaal weet terug te brengen tot menselijke proporties, staat het boek vol gouden tips van de hand van de 'Master'. Verplichte kost voor liefhebbers en aspirant-regisseurs.Writing the Science Fiction Film | Robert Grant | 2013, Michael Wiese Productions | €22,99

'Wat moet een Nederlandse filmmaker met een boek over scien­cefiction? Dat doen we toch niet in Nederland? We maken toch alleen drama?' Voor degenen bij wie deze titel dergelijke vragen oproept, is dit boek zelf een bijna buitenaards object. Voor filmmakers die de grenzen opzoeken, is het echter een waardevolle bron om de grondregels van het genre eigen te maken. Schrijver Grant werkt bij SCI-FI-London, een groot filmfestival, waar hij veel, heel veel films van debuterende makers langs ziet komen. Het viel hem op hoeveel (onnodige) fouten steeds weer werden gemaakt en schreef dit boek. Naast solide informatie ook rake en kurkdroge observaties, bijvoorbeeld over het gebrek aan fantasie aangaande aliens: "They're just like us. Except for that weird wrinkly forehead, or the pointy ears or the nose thing."

American Independent Cinema Indie, Indiewood and Beyond | Geoff King (red.) | 2013, Routledge | €29,99

Eigenlijk bestaat de Amerikaanse 'indie' cinema nauwelijks meer — tenminste, als we het hebben over wat het ooit was: een manier van werken — geen genre. Vrijwel alle kleine, onafhankelijke studio's en distributeurs zijn tegenwoordig in handen van giganten — en worden dus geleid door winstbejag. Hoe is dat toch gegaan? Dit boek biedt uitleg en analyse aan de hand van zestien essays, o.a. over de autonomie van Hal Ashby en Stanley Kubrick, maar ook over de opkomst en ondergang van onafhankelijke studio's zoals Lions Gate.

Samenstelling Jasper de Bruin | International Theatre & Film Books

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in de Filmkrant

Geen opmerkingen: