19 nov. 2009

Guys and Dolls (Nick Holt, 2007)

Het onderwerp van deze docu - over eenzame, enigszins zielige mannen die hun levenspartner in een RealDoll lijken te herkennen - beloofd veel sensationeels. Maar dat toont het allerminst: deze mannen met hun realistische neukpoppen - want laten we eerlijk wezen, net zoals Mike, een van de geïnterviewde mannen, dat zijn ze - lijken iets diepers te hebben ontwikkeld met hun 'partners'. Een relatie; een volwaardig besef dat bij gebrek aan beter ze zich gelukkig (en veilig) wanen in het gezelschap van een perfect gevormde, levenloze vrouw. "They're very static," merkt de eerste man, Davecat, al vrij snel op. Als deze beschrijving je doet glimlachen: terecht. Maar deze hilariteit is eigenlijk nergens te bekennen in Guys and Dolls, van Brit Nick Holt. Tragisch, fascinerend en vooral ondoorgrondelijk zijn deze mannen die (getuige de alom tegenwoordige vliegtuigjes bij ieder) nooit echt mannen zijn geworden. Deze bange, dromerige jongetjes willen dat alles hetzelfde blijft, deze jongetjes willen vliegen. Schattig en tegelijkertijd verontrustend is de man die bijna zelfspottend vermeld dat hij drie vuurwapens heeft en twee dolls. Deze zelfspot en het inherente zelfbewustzijn van deze outsiders maakt deze docu zo 'postmodern-tragisch'. "What Becomes of the Broken Hearted" gaat het Motown-nummer. Dit is het antwoord van deze tijd: in hun volle verstand besluiten ze echt menselijk contact in te ruilen voor een pop die altijd wil, nooit weggaat en - met reparaties - voor eeuwig hetzelfde blijft. "A very high form of masturbation."

van Humo:

Niet alle mensen hebben het even gemakkelijk om een levenspartner te vinden, en dat drijft sommigen tot vreemde alternatieven. Dat is het uitgangspunt van Guys and Dolls, deze pakkende en doodeerlijke documentaire over mannen die de hoop op menselijke liefde hebben opgegeven en genegenheid zoeken bij een real doll, een op maat gemaakte, bijna levensechte pop.


De 47 minuten durende documentaire leverde regisseur Nick Holt in 2007 een nominatie op in de categorie Best Break-Through Talent van de jaarlijkse BAFTA-awards, de Britse tegenhanger van de Oscars.


--

Guys and Dolls (Nick Holt, 2007)


Geen opmerkingen: