3 nov. 2009

Boris Ryzhy (Aliona van der Horst, 2009)

Boris Ryzhy (over Russisch dichter Boris Ryzhy) is een typisch voorbeeld van hoe goed een documentaire een onderwerp als centraal punt kan nemen en vervolgens uitgroeit tot een portret van iets veel groters. Rusland in de jaren '80 in dit geval - en de onuitwisbare herinnering die deze periode bij de Russen heeft achtergelaten. De plotse en geniepige overgang van communisme naar kapitalisme door middel van de Perestrojka wordt op rauwe, poëtische manier ondubbelzinnig duidelijk in deze docu van Aliona van der Horst. De onverklaarbare zelfmoord van Rhyzy lijkt welhaast synoniem voor het definitieve einde van een Rusland waar zijn inwoners zo heimelijk naar terugverlangen. Subtiel verschuift van der Horst continu de aandacht naar de randvoorwaarden voor deze tragische en unieke dichter, zonder hem uit het oog te verliezen. Wederom wordt duidelijk dat Russen de ziel als geen ander kennen: luister naar de zoon van Boris en je weet waar ik het over heb. Russen zijn bandieten, maar wel de meest poëtische, met Rhyzy als schrijnend voorbeeld hiervan. Ontroerend, inzichtelijk en ongrijpbaar.

van de NPS:

Filmdocumentaire over poëzie, de Russische maffia, zelfmoord, liefde en de tragiek van de Perestrojka-jaren. Een portret van een jonge dichter van de 21ste eeuw voor wie het leven in de ijzige industriestad Jekaterinburg ondraaglijk werd. 'Al mijn gedichten gaan over liefde en dood, er zijn geen andere thema's', schreef Boris Ryzhy, de piepjonge Russische deelnemer aan Poetry International Rotterdam van 2000. 'Maar het is een dom cliché dat een dichter een persoonlijke tragedie moet hebben.

Ik ben zielsgelukkig met mijn jeugdliefde Irina en mijn zoon.' Een jaar later zal deze charmante en bewonderde dichter-hooligan zich ophangen in zijn kamer, de wereld in verbijstering achterlatend. Hij werd 26 jaar. 'Hij was als een komeet die aan de hemel oplichtte om vervolgens weer uit te doven', zo schreef de Russische pers over hem. Zeven jaar na zijn dood reisde Aliona van der Horst samen met Maasja Ooms (camera) af naar de ijzige industriestad Jekaterinburg, op de grens van Siberië, om de sfeer van zijn gedichten te vangen en het raadsel van zijn dood te ontsluieren. Een film vol intense blikken, industriële sferen en tragikomische ontmoetingen met buurtbewoners van de Staalschrootwijk, de ruige bandietenwijk waar Boris opgroeide en die hij de goudmijn voor zijn poëzie noemde. Een lelijke wereld die door zijn gedichten wonderschoon wordt.


--

Boris Ryzhy (Aliona van der Horst, 2009)

Get Microsoft Silverlight

Geen opmerkingen: