26 okt. 2009

A Skin Too Few - The Days of Nick Drake (Jeroen Berkvens, 2000)

"I have failed in everything I've tried to do," zou Nick Drake zijn moeder tegen het einde van zijn leven hebben verteld. Het verhaal van Nick Drake is een verdrietig verhaal. De eerste documentaire van Jeroen Berkvens (die een Gouden Kalf won met zijn derde, Jimmy Rosenberg, de vader, de zoon en het talent in 2007) is kort maar krachtig. De film is alles behalve inzichtelijk, in plaats daarvan schetst Berkvens een melancholisch portret van iemand die er niet meer is en er nooit geweest lijkt te zijn. Met als enige bewijs hiertegen zijn familie, muzikale medewerkers en zijn kleine, maar indrukwekkende oeuvre. A Skin Too Few is net zo enigmatisch en intiem als de muziek van Drake zelf. De shots en sfeer zijn treffend, mooi - bijna makkelijk, zeker in combinatie met zijn liedjes. Ook is iedereen vol liefde - wat anders te verwachten van het handjevol intimi - en kom je feitelijk niks te weten. Maar het werkt: schilderachtige plaatjes van een soms verregend, maar altijd sfeervol Engeland, waar met licht wordt gespeeld zoals Nederlanders dat kunnen (cameraman is overigens een Rus: Vladas Nauzius). Je krijgt werkelijk een idee dat je soms, heel even in het hoofd van Nick Drake zit. En onvergetelijk in zijn bescheidenheid en beleefdheid: de twee mannen in de controlekamer van de studio, die voor het eerst een interview voor een camera lijken af te geven. De zwijgzame man met de bril (wiens naam me even ontschoten is) weet mijn hart elke keer weer te verwarmen.

(Edit: er is wel een andere docu, van de BBC, uit 1999: A Stranger Among Us - Searching For Nick Drake)

van Holland Doc:

Op een herfstige ochtend in 1974 probeerden de ouders van Nick Drake vergeefs hun zoon wakker te krijgen: de zanger-tekstschrijver was in stilte heengegaan. Nog steeds is niet duidelijk of de dood door hem gewild of ongewild was. Drake liet drie albums na, waarvan de waarde pas twee decennia na zijn dood werd ontdekt. Vandaag de dag zijn de songs van Drake, over schoonheid, verlies, verlangen en tijd, populairder dan ooit. Ze worden gebruikt in films en commercials. In de documentaire weeft de maker stille landschappen, mensen en muziek uit Drake’s leven tot een portret.


(Je hebt de nieuwste Silverlight van Microsoft nodig om de film te bekijken - geen overbodige toevoeging voor je computer.)


--

A Skin Too Few - The Days of Nick Drake (Jeroen Berkvens, 2000)
Get Microsoft Silverlight

Geen opmerkingen: