14 jul. 2008

Videoclips in 3D (and beyond)

Radiohead, de band die vorig jaar hun nieuwe album In Rainbows gratis beschikbaar stelde om te downloaden, heeft weer een première: een videoclip gemaakt zonder camera's. De clip voor het nummer House of Cards is helemaal gemaakt met 3D-laser-technologie. House of Cards, geregisseerd door James Frost van het Californische Zoo Films, zal de laser-gelijkenis van zanger Thom Yorke, zijn liefdesinteresse en een stel feestgangers vertonen. Hoe dan? Nou, dat is een lang en technisch verhaal, maar voor degenen die het helemaal willen weten deze Engelse tekst:

"The Geometric Informatics scanning system employs structured light to capture detailed 3D images at close proximity, and was used to render the performances of Radiohead’s Thom Yorke, the female lead and several partygoers.

The Velodyne Lidar system uses multiple lasers to capture large environments in 3D, in this case 64 lasers rotating and shooting in a 360 degree radius 900 times per minute, capturing all of the exterior scenes and wide party shots. Geometric processed their own data while 510 Systems processed the Velodyne Lidar data. The data was then manipulated by Union Editorial and the Syndicate to create the final result."

Als je - net als ik - nog steeds geen idee hebt wat dit inhoudt, dan zullen deze screenshots je een beter idee geven over hoe zoiets eruit ziet:De videoclip zal - deze week nog - zijn première hebben op Google, waarschijnlijk hier. Het doet mij denken aan 'old-school' computer spellen en de 3D/Cyberspace-belofte uit de jaren negentig, de 'Lawnmowerman-periode', om het zo maar even uit te drukken. Ook lijkt het op een clip van een andere 'Radio' band: Staring at the Sun van TV on the Radio. Moet wel gezegd: Radiohead blijft nieuwe betekenis geven aan de term 'progressieve rock band'. (Genoeg met de aanhalingstekens.)

Björk blijft ook progressief door-experimenteren. Haar nieuwste videoclip Wanderlust is helemaal opgenomen in stereoscopisch 3D en ziet er geweldig uit. De clip is een combinatie van echte poppen en computeranimatie. De studio waar het vandaan komt, Encyclopedia Pictura, is er sowieso één om in de gaten te houden. Overigens is Björk niet de eerste om een videoclip in 3D te presenteren, dat was Missy Elliott in februari, met Ching-A-Ling. Haal de rood-groene brilletjes maar weer uit de kast.
Iets anders opmerkelijks - en misschien niet zo nieuw - is het feit dat Björk al ruim een jaar een heel apart instrument meesleurt op haar tournees: de reactable. Een wonderlijk apparaat, bedacht en uitgevoerd door de Pompeu Fabra University in Barcelona. Zien is geloven, dus klik nu even door naar YouTube. Als een uitvinding van een goeroe bij Nintendo, die LSD heeft gebruikt en Close Encounters of the Third Kind heeft gezien...1 opmerking:

Evert zei

WAT EEN SPACE-APPARAAT. TE VET!