16 jun. 2008

Stan Winston overleden

Stan Winston, één van de grootsten der 'visual effects artists', is zondagavond overleden aan de gevolgen van de ziekte van Kahler. Na een zevenjarige strijd tegen deze genadeloze ziekte is de maestro thuis, omringd door familie, heengegaan.

Winston, oprichter en eigenaar van de Stan Winston Studio is medeverantwoordelijk voor memorabele karakters uit Predator, Terminator, Aliens, Jurassic Park en Edward Scissorhands. Hij was een vaste medewerker van regisseurs Steven Spielberg, James Cameron en Tim Burton. Het is bijna een eufemisme om te zeggen dat met zijn dood een groot talent verloren is gegaan: er staan vier Oscars ergens in het indrukwekkende gebouw van de Stan Winston Studio. Stan Winston wist zijn creaties altijd een wonderlijk gevoel van leven in te blazen en was een groot bewonderaar van Jim Henson en Ray Harryhausen.

Winston, die begon als make-up artiest na een mislukte carrière als acteur, werd pas echt bekend met zijn robots voor Terminator, een prestatie die zijn carrière en reputatie omhoog deden suizen. Rond de tijd van Jurassic Park, waarvoor zijn studio o.a. de immense T-Rex als mechanische pop (animatronic) bouwde, was Winston zo'n beetje de onbetwiste koning van de visual effects. Hij was een groot voorstander van het combineren van technieken (animatronics, make-up, computer en schaalmodellen) en een pionier op het gebied van grote, praktische creaturen. 'Niks is onmogelijk!' was zijn vaste kreet; Winston was iemand die volgens omstanders altijd enthousiast wist te blijven, op het manische af.

Een groot meester neemt afscheid van zijn publiek.

Stan Winston
7 april 1946 - 15 juni 2008

"I don't do special effects. I do characters. I do creatures."

Geen opmerkingen: