27 jun. 2008

Robert Jan Westdijk opent NFF

De openingsfilm van het Nederlands Film Festival wordt: Het Echte Leven, de nieuwe film van Robert Jan Westdijk. Westdijk werd ooit gezien als een groot aankomend talent, toen hij in 1995 het Nederlands publiek naar de bioscoop wist te lokken met Zusje. Zijn tweede film, Siberia, was alles behalve slecht, maar het 'grote talent' Westdijk werd weer vergeten. Dit wist hij ook niet goed te maken met de Giphart verfilming Phileine zegt sorry, maar zelfs de beste regisseur zou uitglijden over een 'Giph'-adaptatie - getuige de laatste film (en het pijnlijke afscheid) van Willem van de Sande Bakhuyzen, een anders voortreffelijke regisseur.

Persoonlijk wacht ik al een tijdje op een nieuwe film van Westdijk en de synopsis voor zijn nieuwste klinkt als vertrouwd terrein. De synopsis volgens producent Fuworks:

De jonge regisseur Martin (Ramsey Nasr) maakt een speelfilm getiteld ‘Het Echte Leven’. De vrouwelijke hoofdrol wordt door zijn vriendin Simone (Sallie Harmsen) vertolkt. Zelf neemt hij de mannelijke hoofdrol voor zijn rekening. Het door Martin geschreven scenario gaat over de jongeman Milan die zijn vriendin (ook Simone geheten) aan een liefdestest onderwerpt, omdat hij twijfelt aan de oprechtheid van haar gevoelens.In het kader van de test krijgt zij een verhouding met de hulpkok van haar vaste eetcafé. De hulpkok wordt ontslagen, tot het grote verdriet van Simone, die zich verheugd had op een samenwerking met de beroemde acteur. Martin neemt Dirk (Loek Peters) aan, die nog nooit eerder heeft geacteerd. Martins gok om voor een amateur te kiezen pakt goed uit, omdat het de film precies die authenticiteit brengt die hij altijd al zocht. Martin is dolblij.. totdat Simone verliefd wordt op Dirk. Martin raakt in tweestrijd. Fictie en werkelijkheid beginnen door elkaar te lopen. Martins keuzes zetten zijn relatie in het echte leven op het spel.

Realiteit, fictie, liefde. Klinkt als gesneden koek voor de regisseur van Zusje, een film waardoor iedereen plots Kim van Kooten en de Nederlandse Cinema omhelste. En de enige regisseur die het gelukt is Hugo Metsers geloofwaardig in een film te gebruiken. Doe jezelf - en de videotheek die nog videobanden bewaart - een plezier en huur Siberia eens, misschien ben je dan ook wel nieuwsgierig naar 'de nieuwe Westdijk'.

Het 28ste Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 3 oktober 2008.

Geen opmerkingen: