16 mei 2008

Herzog, Lynch en Jodorowsky

Vanuit Cannes komt het nieuws van een paar rare, maar intrigerende collaboraties.

-Werner Herzog gaat een remake maken van Bad Lieutenant, met Nicolas Cage als de luitenant die we allemaal nog kennen van de bizarre, briljante rol van Harvey Keitel in deze film van Abel Ferrara. Waarom je een film zou willen remaken waarvan het duidelijk lijkt dat deze ontzettend goed is geworden dankzij de persoonlijke inzet van de makers, gaat totaal aan mij voorbij. Daarnaast ligt de film nog vers in het geheugen, of is 1992 al weer langer geleden in het huidige film-klimaat?

-Herzog en David Lynch -die naar mijn weten in dezelfde straat in L.A. wonen- gaan samen aan de slag met een script van eerstgenoemde regisseur dat hij samen met zijn vaste assistent, Herbert Golder heeft geschreven. De (horror-)film heet My Son, My Son en vertelt het waargebeurde verhaal van een man uit San Diego die zo opgaat in het Elektra-verhaal van Griekse schrijver Sophocles, dat hij zijn moeder neersabelt met een zwaard. De film zal heen en weer snijden tussen de 'crime scene' en de aanloop naar deze gestoorde actie. De film wordt low-budget op video gedraaid en dat is misschien de reden dat het NRC bericht dat Lynch ook zal regisseren. Dit gegeven heb ik echter nergens anders kunnen vinden, dus lijkt het aannemelijker dat Lynch zich met de productie bezig zal houden middels zijn productiebedrijf Absurda. Dit deed hij niet zo lang geleden nog voor zijn dochter, Jennifer Lynch, bij haar nieuwe film Surveillance. Toch is de combinatie van deze prettig gestoorde regisseurs prikkelend, wie er ook achter de camera gaat staan.

-Lynch en Absurda zullen ook de productie verzorgen van de nieuwe Alejandro Jodorowsky, bekend van El Topo en Santa Sangre. De film, King Shot, wordt door de regisseur omschreven als een metafysische spaghetti gangster-film. Storyboards verschenen twee jaar geleden al op Twitchfilm. Het is vooral de casting die deze samenwerking hilarische verwachtingen bezorgt: Udo Kier, Nick Nolte en Marilyn Manson zijn al betrokken, met Nolte en Manson tevens als investeerders. Jodorowsky deed overigens ooit een groot deel van de pre-produktie voor Dune, het fabelachtige en mislukte sci-fi epos van Lynch.

Als je deze berichten leest lijkt het wel alsof er plots een nieuw kamp is opgezet in Hollywood. Dit indie-kamp van de betrokken veteranen klinkt als een goed alternatief voor dat andere, onneembare fort; de special-effects tank van blockbuster-koningen James Cameron, Peter Jackson, Steven Spielberg, Robert Zemeckis en George Lucas. Laten we hopen dat het een mooie strijd oplevert.

Geen opmerkingen: