8 apr. 2008

Stop Uwe Boll!


"Cutting or shooting people in pieces is defiantly one of my strong sides as a director."

"Spielberg gets sloppy. We saw that with War of the Worlds (why the fuck the older brother survived?) and also in parts of Jaws, E.T., Munich etc.! My performance in Postal as 'Nazi Theme Park Owner' outperforms easily Ben Kingsley in Schindler's List!"
"En wie is dat?" vraag je je natuurlijk af. Eigenlijk niet iemand die je aandacht zou moeten geven, maar met deze buitenkans kan ik het niet laten. Uwe Boll, ook bekend als 'The Master of Error' is een regisseur die zulke slechte films maakt, dat hij dan maar dit ongelofelijke gebrek aan talent in zijn voordeel gebruikt en de publiciteit omarmt. Best sympathiek eigenlijk, zou je denken, een beetje zoals Verhoeven die zijn 'razzie' voor Showgirls persoonlijk komt ophalen. Maar in tegenstelling tot neerlands trots Verhoeven zit er geen greintje satire in zijn films. Boll staat bekend om zijn videogame-bewerkingen, die van zo'n absurde kwaliteit zijn dat vier van zijn films in de 'Bottom 100' van de IMDb staan. Dat iemand slechte films maakt is eigenlijk geen probleem, tenzij je het je missie maakt ze ook daadwerkelijk te bekijken, wat ik sterk kan afraden. Soms zijn slechte films leuk. Congo is bijvoorbeeld zo'n film die zo slecht bedacht, geacteerd en geregisseerd is, dat je alleen maar kan lachen bij elke misstap. Dit is niet het geval bij Boll, ik heb het één keer geprobeerd en 'm een half uur later uitgezet.

Dat de man intelligent genoeg is om een bokswedstrijd te organiseren tussen hem en zijn critici, is dan wel weer grappig. Maar ook een manier om aandacht te krijgen voor zijn oeuvre. Een oeuvre dat sommige mensen vergelijken met dat van 'idiot-savant' Ed Wood. Dit is alles behalve de waarheid. Boll, die ook economie heeft gestudeerd, heeft er een specialiteit van gemaakt de rechten voor video-games op te kopen, die een grote naam hebben op basis van het spel zelf. Vervolgens smijt hij dit in filmvorm en lokt hij arme pubers naar de bioscoop of de videotheek. Niet dat ik een voorstander van video-game verfilmingen ben, maar ik geloof wel dat alles in potentie een goede film zou kunnen zijn. Als er maar een getalenteerd regisseur mee aan de haal gaat.

Nu heeft Boll in een interview gereageerd op een online petitie, die direct aan hem gericht is. Die petitie is erop uit Dr. Uwe Boll te overtuigen van het stopzetten van zijn carrière. Er werd hem gevraagd bij hoeveel stemmen hij overtuigd zou zijn. Bij een miljoen was zijn antwoord. Een buitenkans om deze 'filmmaker' te beletten in het verder opslokken van de kostbare tijd van arme, verveelde computernerds en tieners. Grijp je kans!

Geen opmerkingen: