2 mrt. 2008

Bernie (Albert Dupontel, 1996)

De eerste film -hij heeft er drie gemaakt tot nu toe- van de Franse komiek Albert Dupontel is de leukste. Dupontel is geen meesterlijk regisseur, maar wel één van de bekendste komieken van Frankrijk. Films maken doet hij er eigenlijk bij. Maar wel met veel overgave, goede acteurs en een uniek gevoel voor komische timing. Naast komiek is Dupontel ook een vaak gecaste en zeer populaire acteur in de Franse cinema (Irréversible, Le Président, Un long dimanche de fiançialles). Ondanks dat hij de films zoals hij zelf beweert, puur voor zichzelf maakt en financieert met zijn acteer werk, heeft de man een grote cult aanhang in zijn vaderland.
Dupontel weet, na vele onafgeronde studies en twee jaar aan de toneelschool, wat hij wil doen: acteren. In de jaren negentig oogst hij veel succes met zijn stand-up komedie, zoveel zelfs, dat hij een serie sketches voor Canal+ mag maken: Sales histoires, waarvan hij er ook enkele regisseert. Deze serie wordt een kleine hit en Dupontel besluit een one-man show te doen, Sale Spectacle. Dupontel toont een voorkeur voor 'trashy' en zwarte humor. Wederom heeft hij aansluiting bij het publiek en een korte film volgt, Désirée in 1992. Aangemoedigd door zijn succes als komiek en acteur maakt hij vier jaar later een speelfilm, Bernie. De film slaat aan bij het (vooral jonge) Franse publiek. Hierna maakt hij vrij snel Le Créateur, een film over het lot van de kunstenaar. Dit klinkt diepzinniger dan dat de film is, maar Dupontel laat wel zien dat hij een bijzonder talent heeft voor zwarte, ritmische en absurde grappen.

Bernie verteld over een dertigjarige, amorele man, Bernie die te vondeling is gelegd door zijn ouders in een vuilnisbak. Hij besluit zijn ouders te vinden en bij elkaar te brengen. Wat volgt is een hilarische aaneenschakeling van gitzwarte en absurdistische scènes. Het is alsof Monty Python wordt nagedaan door een amorele, agressieve idioot. Waar deze film eigenlijk heel goed mee samen valt te vatten. Een film die misschien niet een diepzinnige boodschap probeert over te dragen, maar één waarvan sommige scènes je altijd zullen bijblijven.

Geen opmerkingen: